Sevim Önen

Renklerden ilham alırım. Renksiz bir dünya düşünebiliyor musunuz?
Ağaçlardan ilham alırım. Hayat ağacım ve boncuktan yaptığım bir ağacım var.

Sevim Önen

Ben yemeksiz yaşarım ama kitapsız yaşayamam.

Sevim Onen

Sevim Önen ve Ankara Kitaplığı

Sevim Önen’in önderliğinde kurulan Ankara Kitaplığı 2000 yılından beri aralıksız olarak Türkiye hakkında altı bini aşkın kaynağın yanı sıra, yeni gelen göçmenlere mali konular, vatandaşlık hakları, eğitim, yeni bir ülkede çocuk yetiştirme, göçmenlerin karşılaştığı zorluklar, iş arama gibi konularda seminerler düzenliyor ve masal günleri, kır eğlenceleri ve sinema günleriyle çocukların, gençlerin ve ailelerin bir araya gelmesini, tanışmasını sağlıyor.

Dil, din, ırk, cemaat farkı gözetmeden kapılarını herkese açan Ankara Kitaplığı, öykü atölyeleri, resim sergileri ve kitap tanıtımlarıyla da toplum içindeki yeteneklerin eserlerini toplumla buluşturduğu bir yer olarak hizmet veriyor. Türkiye’den davet edilen tanınmış yazarlar, sanatçılar ve gazeteciler Ankara Kitaplığı’nda Türk toplumu ile buluşuyor. Kitaplık aynı zamanda Türkiye ile ilgili yazılı ve görsel araştırma yapmak isteyen akademisyen ya da üniversite öğrencileri için giderek büyüyen bir kaynak olmaya da devam ediyor.

Çok sevgili kurucumuz, büyüğümüz, yol göstericimiz, en küçüğünden en büyüğüne Kanada’daki Türk toplumu üyelerinin her birinde büyük emekleri olan, tüm kalbiyle tam bir Atatürk sevdalısı, Türkiye sevdalısı, Türkçe sevdalısı olan, sanatçı, Cumhuriyet kadını Sayın Sevim Önen’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

O’nu unutmamız ve yerini doldurabilmemiz imkansız. Ama bir evladı gibi kurup büyüttüğü Ankara Kitaplığı’nı, O’nun ışığıyla daha da ileri götürmek bundan böyle en büyük görevimiz. Bunu, O’nun her zaman inandığı siz Türk toplumunun gücünü yanımızda hissederek gerçekleştireceğimize yürektenvinanıyoruz.

Sevim Önen’in Özgeçmişi

Sevim Önen 1924 yılında İzmir’de dünya’ya gelmiştir. Ankara’da liseyi bitirdikten sonra Ankara Üniversitesinde Fransız Dili ve Edebiyatı okumuştur. Sevim hanım 1945 yılında Emin Nüzhet Önen bey ile evlenmiştir. Evlilikleri eşi 2011 yılında vefat edinceye kadar 66 yıl sürmüştür. Sevim Önen’in iki çocuḡu ve de iki torunu vardır. Kendisi ailesi ile Toronto, Kanada’ya 1960 yılında göç etmiştir.

Sevim hanım’ın sanat kariyeri hayatının geç bir döneminde başamış ve kendisi 1979 yılında York Üniversitesinden Güzel Sanatlar bölümünden mezun olmuştur. Sevim Önen Toronto, Ottawa ve İstanbul’da birçok kişisel ve grup sergisi açmıştır.

Sevim hanım Toronto’da uzun süre birçok galeri’de sergi açan Group T Artists ve onun yerine geçen Mavi Group kurucularındandır. Kendisi ayrıca Metro Toronto Central Reference Library, Glendon College, NATO Staff College ve de Black Creek Pioneer Village’da Türk el sanatları sergilerini ayarlamıştır. Ayrıca set tasarımcısı olarak Toronto’daki Türk topluluḡu gençlik tiyatrosunda görev almıştır.

Sevim Önen’in sanatı Türk geleneklerinden  ve de doḡa aşkından esinlenmişir. Her iki akımın etkisi resimlerine de yansımıştır. Eserleri birçok özel ve halka açık kolekiyon’da yer almaktadır.

Sevim ve Nüzhet Önen

Sevim Önen, eşi Nüzhet Önen ve yakın arkadaşları ile beraber Toronto’daki Ankara Kitaplıḡının kurucularındandır. Sevim hanım vefatına kadar aktif bir şekilde Yönetim Kurulunda yer almıştır.

Herkesi kabullenme, saygı ve anlayış

2010 yılında Ontario Hükümeti’nin prestijli ödüllerinden biri olan ‘Newcomers Champion’ ödülünü toplumumuzun değerli üyelerinden Sevim Önen kazandı. 25 Haziran 2010 Cuma günü yapılan törende Sevim Önen’e plaketi ve nişanı Ontario Göçmenlik ve Yurttaşlık Bakanı Dr. Eric Hoskins tarafından verildi.

Sevim Önen bu ödüle, yüz ellinin üzerindeki aday arasından seçilerek, Kanada genelinde Türk kültürünün tanıtılması ve yeni gelen göçmenlerin sosyal hayata uyumlarını kolaylaştırmak için yaptığı başarılı çalışmaları nedeniyle uygun görüldü.

Toplam 9 kişinin ödüllendirildiği törende “Herkesi kabullenme, saygı ve anlayış” diyerek söz alan Ontario Göçmenlik Bakanı Hoskins konuşmasında farklı kültürlerin daha güçlü bir Kanada’yı bir araya getirdiğini belirterek, Kanada’nın geleceğinin asimilasyonla değil, çok kültürlülükle korunacağını ifade etti.

Kanada’nın başarısının Sevim Önen gibi toplumda fark yaratan kişilerin başarısıyla aynı çizgide olduğunu ifade eden Hoskins, bu başarıların bir çoklarına da örnek olduğunu, göçmenlerin topluma kazandırılması çalışmalarının Kanada’nın zenginliğinin temelini oluşturduğunu söyledi.