Geçmiş Etkinlikler 2019

David Dunlop Observatory

From Earth to  Betelgeuse, the Next Galactic Supernova

7 Aralık 2019 Cumartesi günü, David Dunlap Observatory’de Ankara Kitaplığının hemen her yaştan dostlarıyla birlikte, astronomi dünyasına harika bir yolculuk gerçekleştirdik.

Önce değerli gökbilimci Dr. Ian Shelton’la dünya üzerinde kurulmuş gözlem evlerine doğru uzandık, sonra da bu gözlem evlerindeki teleskoplarla görüntülenen, dünyamızdan milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki yıldızlara, samanyoluna, halley kuyruklu yıldızına, süpernovalara konuk olduk. Daha sonra yine gökbilimci Dr. Tuba Koktay’la, kara deliğin ilk kez gözlemlendiği, Kanada’nın en büyük teleskopunun bulunduğu, 80 tonluk Great Dome’a çıktık. Bunlarla kalmayıp bir de Skylab’e gittik ve gökyüzündeki yıldızları sanki atmosferin dışından onlara bakıyormuşuz gibi gözlemleyebileceğimiz bir uygulamayla tanıştık.

David Dunlap Observatory (DDO) Astronomi Serisi

Bu arada DDO’da bütün yıl boyunca astronomi serisi adı altında sizlerin de ilgisini çekeceğine inandığımız heyecan verici programlar düzenleniyor. DDO etkinliklerinde planetaryumun içinden astronomi harikalarını deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca gece gökyüzünü keşfedip evren hakkında bilgi edinebileceğiniz derslere de katılabilirsiniz.

Daha fazla bilgi icin lütfen DDO websitesini ziyaret ediniz.

Yekta Kopan Toronto

Yekta Kopan edebiyat söyleşisi ve imza günü

Sizleri kültür ve sanat alanında belki de en usta isimlerden biri olan Yekta Kopan’la bir araya getirmenin heyecanını yaşadık.

Daha çocuk yaşlarından itibaren radyo ve televizyonda seslendirme yaparak adımını attığı sanat dünyasına, ilerleyen yıllarda çeşitli dergilerde yayınlanan öyküleri, şiirleri, deneme ve eleştiri yazıları ile devam eden Yakta Kopan’ı, aslında hepimiz, televizyonda seslendirdiği özellikle Jim Carrey, Geleceğe Dönüş filmi serilerindeki Michael J. Fox, çizgi film karakteri Sylvester ve Buz Devri animasyon film karakteri miski Sid ile çok yakından tanıyoruz. Peki neredeyse 13 yıl süreyle NTV’de yayınlanan günlük kültür sanat bülteni Gece Gündüz’ün sunuculuğunu da yapmıştı dersek…

Yekta Kopan, bu büyük kültür ve sanat birikimini ve deneyimlerini 5 Ekim 2019 tarihinde Toronto’da Art Square Cafe & Gallery’de Ankara Kitaplığı dostlarıyla paylaştı.

Devamını oku

Yekta Kopan

Yekta Kopan ile Toronto’da Edebiyata Yolculuk!

Sizleri, ödüllü yazar, dublaj sanatçısı ve TV programcısı Yekta Kopan ile 1,2 ve 3 Ekim 2019 tarihlerinde üçer saat sürecek, üç günlük bir atölye çalışmasına çağırdık. Bu üç gün katılanlar için unutulmaz bir deneyim oldu ve kendileri içlerindeki yaratıcılığı da ortaya çıkardılar.

“Kurmaca” bir dünyanın unsurları üstünden kendinize ve edebiyata doğru yapılan bu üç günlük yolculukta eğlenceli, düşündürücü ve zihin açıcı çalışmalar da sizleri bekledi.

Canada Day

1 Temmuz Kanada Günü Pikniği

Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz 1 Temmuz Kanada Günü Pikniği, bu yıl da Turkish Society of Canada ve Ankara Kitaplığı birlikteliğiyle Mississauga, Paul Coffey Park – Area A’da gerçekleştirildi. Dostlarımız ile biraraya geldik, oyunlar oynadık ve hoşça vakit geçirdik.

Sait Maden

Sait Maden – İstanbul’un 99 Yüzü sergisi, Şık Derviş belgesel gösterimi ve söyleşisi

Sizleri, ülkemizin büyük değerleri ile buluşturabilmek, Ankara Kitaplığı olarak bizim en önem verdiğimiz konulardan biri. İşte yine bu kapsamda, ülkemizin çok önemli bir sanatçısını sizlere tanıtabilecek olmanın mutluluğunu yaşadık.

2013 yılında yitirdiğimiz, ressam, şair, çevirmen, fotoğrafçı ve Türk grafik sanatının “azizi” olarak kabul edilen büyük grafik sanatçısı Sait Maden’i, onun hayatını konu alan “Şık Derviş” belgeseli ve onun tasarımlarının bazılarından oluşan bir sergi ile andık.

Devamını oku

Ataturk

23 Nisan kutlaması ve “Atatürk ve Ben” konulu şiir ve öykü yarışması

Dünyadaki tek çocuk bayramı olan 23 Nisan’ı kutladık. Bugüne kadar bu bayramı çocuklarımıza armağan eden, biricik ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük Atatürk’ümüzü bizler çocuklarımıza anlattık ve öğrettik. İstedik ki bu sefer de bizler çocuklarımızın gözünden O’nu öğrenelim, anlayalım.

Devamını oku

Profesör Nergis Canefe

Profesör Nergis Canefe ile göçmen aileler ve iki dillilik semineri

“Yaşama Dair Sohbetler” adı altında Türkiye’den Kanada’ya göçmüş ailelerin önemli sorunlarından birini ele alan etkinlik gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

2 Mart 2019 Cumartesi günü konuğumuz sayın Profesör Nergis Canefe, Politik Felsefe, Zorunlu Göç, Kamu hukuku ve İnsan Hakları gibi alanlarda yaptığı akademik ve sosyal araştırmalar sonucunda edindiği 20 yılı aşkın deneyimi ile bizlere, iki dilli çocuk yetiştirmenin doğruları ve yanlışları üzerine aydınlatıcı bir seminer verdi.

Yaman Koray

Yaman Koray – Marmara, Ege, Akdeniz….
daha güzel yaşanamazdı, daha güzel yazılamazdı

“Bence, ben, sırf denize tutkun adamları değil… İnsanın kendi kendini tutsak ettiği, yaratılışına ve yaratılışa ters bir yapma, uydurma, yalan, reklam, para, hırs dolu dünyayı boşlayıp, araması, bulması gereken hemen yanıbaşındaki doğal dünyayı, Doğayı (ve o arada elbette Denizi de) keşfetmesi, ona dönmesi gerektiğini vurgulamaya çalışan bir budalayım. Bir Don Quichotte’um, ama elimde değil. İşte benim savaşım bu.”

21 Şubat 2019 Perşembe günü büyük denizci, romancı, gazeteci Yaman Koray‘ı, deniz üzerine yazdığı en güzel romanlarından “Büyük Orfoz” ve “Ne Cennet Şey Şu Deniz”den alıntılar eşliğinde Bingül Ataman’ın sunumu ile tanıdık.

Devamını oku

Evrim Kuran

Evrim Kuran ile kuşaklar üzerine söyleşi

“Yaşama Dair Sohbetler” adı altında günümüz yazarlarını, düşünürlerini, bilim insanlarını ve iş insanlarını sizlerle bir araya getirmeyi ve onların yaşam ve iş deneyimlerinden ya da alanlarındaki çalışmalarından yola çıkarak yapacakları paylaşımlarla, yaşamlarınıza değer katabilmeyi arzu ettik.

Bu amaçla 26 Ocak 2019 Cumartesi günü “Yaşama Dair Sohbetler”in ilk konuğu, kuşak araştırmacısı ve yazar, sevgili Evrim Kuran ile Toronto Ryerson University’de Kuşaklar üzerine söyleşimizi gerceklestirdik.

Devamını oku