2021 Etkinlikleri

Buket Uzuner ile söyleşi

Sizleri, Toronto’da bulunduğu zamanlarda, etkinliklerimizde bizi hiç yalnız bırakmayan, Türk edebiyatının en önemli kadın yazarlarından sevgili dostumuz Buket Uzuner’le yaptığımız keyifli bir söyleşide buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Buket Uzuner’in, henüz öğrencilik yıllarından başlayarak yazarlık yolunda attığı derin ve kararlı adımları, yazmanın herkes için nasıl bir şifa olduğunu, biyoloji ve çevre bilimciliğinin onu şamanizmi hikaye etme yolculuğuna nasıl ittiğini, toplumsal cinsiyetçiliğin kadınlar üzerindeki yükünü, hikayelerinde kadın kahramanlara yer vermesindeki anlamı  ve romanlarına, hikayelerine yansıyan daha nice yaşanmışlıklarını, onun su gibi akan Türkçesinden dinlemeye doyamayacaksınız.

Ankara Kitaplığı adına söyleşimizin ev sahipliğini, Toronto’daki sevgili gençlerimizden ve aynı zamanda kitaplığımızın değerli gönüllülerinden Aslıgül Atabay yaptı.

Sevim Önen’in Cumhuriyet Bayramı mesajı

Toronto’daki ilk ve tek Türk kitaplığı olan Ankara Kitaplığı’mızın kurucusu, Sayın Sevim Önen’in Cumhuriyet Bayramı mesajını siz sevgili dostlarımızla paylaşırken, başta ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu büyük eseri bize kazandıran tüm değerli insanları saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyoruz. Cumhuriyet Bayramımızın 98. yılı kutlu olsun.

Femicide

Femicide

Yaşam Hakkı Elinden Alınan Mürüvvet’in ardından, onun satırlarıyla dile gelen kitap

Bu etkinliğimizi, neredeyse tüm toplumlarda derin yaralar açmaya devam eden bir konuya ve bu konunun hemen her boyutuyla işlendiği çok özel bir kitaba ayırdık: “Femicide: Mürüvvet’s Difficult Journey”

17 Ekim 2021 Pazar günü Kitabın iki yazarı, Mürüvvet’in kızkardeşi Evren Merve Wise ve Profesör Aysan Sev’er‘in katılımlarıyla gerçekleştirdiğimiz söyleşi ülkemizde ve dünyada kadına şiddete artık son demeye bir ışık tutacaktır.

Halkın Atatürk’ü – Everybody’s Atatürk

Yeni söyleşimizin konuğu, yaşamını 1999 yılından beri İsviçre-Zürih’te sürdüren ve halen Zürih Tasarımcılık Yüksek Okulunda Genel Kültür Hocalığı da yapmakta olan sanat tarihçisi, çeviribilim uzmanı ve fotoğrafçı Sayın Mine Dal. Söyleşimiz sırasında sevgili Mine hanımdan, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun 2020 Yılı Ödülü’nü kazanmış olan Halkın Atatürk’ü – Everybody’s Atatürk isimli eserinin ortaya çıkış öyküsünü dinleyeceğiz.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’mız kutlu olsun

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biri olan, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşımızı başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına ayak bastığı 19 Mayıs 1919’un, bu yıl 102. Yıldönümünü kutluyoruz.

Bu özel günde sizleri, Atatürk’ün yolunda bizlere ve tüm gelecek nesillere örnek olan, eğitimci, akademisyen, kültür, sanat, bilim ve hizmet insanı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile Cumhuriyet’imizin güvencesi gördüğümüz ve bu nedenle Atatürk’ümüzün bu önemli günü armağan ettiği, gurur duyduğumuz gençlerimizden biri olan, sevgili Yasemin Sayın’ın gerçekleştirdikleri söyleşimize davet ediyoruz.

Sevgili Gençlerimiz, bu davetimiz özellikle sizin için.

Zümran Ömür ve Hürriyet Koçulu ile Söyleşi

Bu defa konuklarımız, güzel Türkiye’mizin en doğusundan, meşhur Kars gravyer peynirinin üretildiği ilk ve tek köy olan Boğatepe köyünden; girişimci, üretici, öğrenmeye ve öğretmeye doymayan iki kadın: sevgili Zümran Ömür ve sevgili Hürriyet Koçulu.

Atalardan beri kimyasal gübre girmeyen değerli toprakları, mis gibi havası, suyu, 650 tür bitki çeşitliliği, bu bitkilerle doğal yoldan beslenen hayvanlarıyla harika bir köy Boğatepe. Ama bu köyü daha da özel yapan nedir diye sorarsanız, Zümran Ömür’ün ve Hülya Koçulu’nun anlattıklarını mutlaka dinlemelisiniz.

Bugüne kadar başardıklarını, ilk günkü heyecanlarıyla, haklı gururlarıyla, ama bir o kadar da engin alçak gönüllülükleriyle bizlere aktaran konuklarımızı, Ankara Kitaplığı adına, kendisi de bir Kars’lı olan sevgili dostumuz Evrim Kuran ağırlıyor. Ellerindeki zenginliklerin ve değerlerin sonuna kadar farkında olan, sürdürülebilirlik esası ile kadim bilgilerin ışığında bu değerleri gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan bu güzel insanların neleri başardığını görünce, eminiz siz de bir an önce Boğatepe köyünü ziyaret etmek isteyeceksiniz.

Düşmanlıktan Kalıcı Dostluğa:
Türk ve Anzak Asker Anlatıları ve Günlüklerinden, Farklı bir Çanakkale Tarihi

Sevgili Ankara Kitaplığı Dostlarımız, bu yıl 25 Nisan Çanakkale Kara Savaşlarının başlangıcının 106. Yıldönümünde sizleri bilmediğiniz, duymadığınız, ama öğrendiğinizde yürekten etkileneceğiniz, sıradan askerlerin hikayelerini dinlemeye davet ediyoruz.

Değerli konuğumuz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Türk-Avustralya Çalışmaları ve Araştırma Merkezi Müdürü Sayın Doç. Dr. Azer Banu Kemaloğlu. Bu özel söyleşide Azer Banu hanım, 2013-2015 yılları arasında yürütücüsü olduğu ”Düşmanlıktan Kalıcı Dostluğa: Türk ve Anzak Asker Anlatılarından Kültürel Yansımalar” başlıklı projenin bulgularını bizlerle paylaşıyor.

Söyleşimizin ev sahipliğini ise geçtiğimiz 18 Mart tarihinde, Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Savaşı’nın Kanada’da Bıraktığı İzler başlıklı sunumu gerçekleştiren sevgili arkadaşımız Birol Uzunmehmetoğlu.

Çanakkale savaşı üzerine yıllarca araştırmalar yapan ve yolları güzel bir rastlantıyla kesişen bu iki değerli insanın söyleşisini kaçırmamanızı dileriz.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Savaşı’nın Kanada’da Bıraktığı İzler

Başta Türkiye’miz olmak üzere, bir çok ülkenin kaderini değiştiren 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıldönümünü, sevgili arkadaşımız Birol Uzunmehmetoğlu‘nun 2 yıl süre ile Türkiye, Kanada, İngiltere, Yeni Zelanda gibi farklı ülkelerin devlet arşivlerinin yanısıra, yüzlerce gazete, kitap ve üniversite arşivlerini de titizlikle tarayarak yaptığı araştırmaları sonucunda hazırlamış olduğu özel bir sunum ile anıyoruz.

Dünya Kadınlar Günü – Prof. Dr Yakın Ertürk’le söyleşimiz

Konuğumuz, Türkiye’de ve dünyada insan hakları, kadına yönelik şiddet ve cinsiyet eşitsizliği alanlarındaki ulusal ve uluslararası çalışmalarından ve katkılarından dolayı Kanada Büyükelçiliği tarafından 2020 İnsan Hakları Ödülüne layık görülen, Birleşmiş Milletler Kadına Şiddet eski Özel Raportörü, halen 11 ülkede yürütülmekte olan aile kanunu (medeni kanun) reformu araştırma projesinin koordinatörlüğünü yapan ve Akdeniz Kadın Müzakereciler Ağının Türkiye Anteni kurucu üyesi olan Profesör  Dr. Yakın Ertürk.

Ankara Kitaplığı adına söyleşimizi gerçekleştiren dostumuz ise, sizin de artık çok yakından bildiğiniz, özenle ve derinlikli seçilmiş sorularıyla söyleşilerimize bambaşka değerler katan, kuşak araştırmacısı ve yazar, sevgili Evrim Kuran.

Ayşe Acar ile söyleşi

Hayatlarınıza farklı renkler kattığına inandığımız söyleşilerimize bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu söyleşimizde konuğumuz, Kanadalılaştıramadıklarımızdan mısınız? kitabının yazarı, gazeteci, yazar, röportajcı Ayşe Acar.

Ankara Kitaplığı adına söyleşimizi gerçekleştiren arkadaşımız ise, geçtiğimiz Mart ayında Güneşi Yakalıyoruz isimli etkinliğimizi birlikte gerçekleştirdiğimiz, Güneşi Yakalayan Çivi kitabının yazarı Işıl Mumcu.

Ülkelerinden binlerce kilometre uzakta, göçmen olarak yaşamlarını sürdüren bu iki dostumuzun söyleşilerinde, Ayşe Acar’ın, Kanada’ya adım atış öyküsünü, tamamen farklı bir kültüre alışma yolunda yaşadıklarını ve bu deneyimin kendisine kattıklarını, onun gazeteci ve röportajcı kimliğiyle renklenen bir bakış açısıyla dinleyebileceksiniz.

Kitap al

Ayşe Kulin ile söyleşi

2012 yılında davetimizi kırmayarak bizi Toronto’da ziyaret eden ve unutulmaz roman, biyografi ve öyküleriyle Çağdaş Türk Edebiyatının en sevilen ve okunan yazarlarından biri olan sevgili Ayşe Kulin’le uzaktan da olsa yeniden bir araya gelebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Söyleşimizi, Toronto’da uluslararası bir şirketin iletişim yöneticisi olmasının yanısıra, serbest gazetecilikle uğraşan ve sevgili Ayşe Kulin’in sadık bir okuyucusu olan sevgili kızımız Melisa Vekiloğlu gerçekleştirdi.  İstanbul’da bir araya geldiklerinde birlikte nice keyifli geziler ve sohbetler yaptıklarını öğrendiğimiz bu iki dostun söyleşisinde, Ayşe Kulin bizlere anılarını, kızlarımızın eğitimine verdiği katkıları, son kitabı Her Yerde Kan Var’ı nasıl ve neden yazdığını veyaşadığımız döneme ilişkin düşüncelerini, içten anlatımıyla aktarıyor.