2020 Etkinlikleri

Anjelika Akbar ile söyleşi

Konuğumuz, “ben önce insan olmaya çalışıyorum” diyen ve henüz 2.5 yaşındayken piyanosunun başına geçen, 4 yaşına geldiğinde Moskova Tchaikovsky Devlet Konservatuarı öğretim üyeleri tarafından Mutlak Kulak yeteneği fark edilerek harika çocuk kabul denilen, 2002 yılında çıkardığı ve dünyada ilk kez solo piyanoya uyarlanan Vivaldi’nin “Dört Mevsim” keman konçertolarıyla Sony Classical kataloğundaki ilk Türk Klasik Müzik albümünü gerçekleştirmiş olan, pek çok ulusal ve uluslararası ödülün sahibi besteci, piyanist sevgili Anjelika Akbar.

Ankara Kitaplığı adına söyleşimizi gerçekleştiren dostumuz ise, gerek güzel Türkçesiyle, gerek de konuklarımızı en derin yönleriyle tanımamıza olanak sağlayan özenle seçilmiş sorularıyla söyleşilerimize bambaşka bir renk getiren, kuşak araştırmacısı ve yazar, sevgili Evrim Kuran. Bu iki özel kadının, öncelikle “müzik” olmak üzere “felsefe”, “tasavvuf”, “insanın iç barışı”, “modern dünyanın bizden alıp götürdükleri”, “doğuştan gelen zerafet”… konularında gerçekleştirdiği dolu dolu, samimi, kalpten gelen, sıcacık sohbetlerini sakın kaçırmayın.

Birlikte İzmir’imize el veriyoruz

Güzel İzmir’imizde 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen deprem, binlerce kilometre ötede yaşayan bizlere de çok acı verdi. Ama şimdi, dünyanın neresinde olursak olalım, o acıları hep birlikte sarabilme zamanı. Bu amaçla, İzmir Büyükşehir BelediyesiSTK Afet Platformu ve İhtiyaç Haritası işbirliği ile yürütülen Bir Kira Bir Yuva Projesine, siz sevgili Ankara Kitaplığı Dostlarımızla birlikte katkıda bulunalım istedik.

Değerli sanatçımız Sayın Mert Fırat’ın, sevgili arkadaşımız Evrim Kuran’ın ev sahipliğinde Ankara Kitaplığı’na konuk olduğu ve bizlere, İhtiyaç Haritası’nın amacını, çalışma şeklini ve Bir Kira Bir Yuva Projesinin nasıl yürütüldüğünü anlattığı videomuzu izleyebilirsiniz. Bağışlarınız için çok teşekkür ederiz.

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve Sinan Meydan ile söyleşi

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, en büyük devrimi, O’nun “en büyük eserim” diyerek ifade ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. Kuruluş Yıldönümüne erişmenin haklı bir gururu ve sevinci içindeyiz.

Bu en büyük bayramımızda geçmişimizle gurur duyarken, Ata’mızın, Cumhuriyetimizin güvencesi ve bekçisi olarak gördüğü gençlerimizle de yarınlara güvenle ve umutla bakıyoruz.

Sizleri bu özel günde, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği iki büyük değer, Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in ve Sayın Sinan Meydan’ın katılımlarıyla ve geleceğimizin umudu gençlerimizden sevgili Yasemin Sayın’ın ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz söyleşimizi izlemeye davet ediyoruz.

Ataol Behramoğlu ile söyleşi

Yaşadığı toplumu, konuştuğu dili, okuduğu edebi eserleri, dinlediği müziği, kısaca hayatı “derin” yaşayan iki insanın, yüreklerinizi ısıtacak, kültür ve sanat dağarcığınıza zenginlik katacak dopdolu sohbetini sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Ankara Kitaplığı adına söyleşimizi, artık ailemizden biri olarak gördüğümüz, kuşak araştırmacısı ve yazar, sevgili Evrim Kuran gerçekleştirdi. Konuğumuz ise 55. sanat yılını kutladığımız, büyük şairimiz, aynı zamanda usta yazar, filolog, çevirmen ve akademisyen, Sayın Ataol Behramoğlu.

Ataol Behramoğlu’nun, martı sesleri eşliğinde, Büyükada’dan evlerimize konuk olduğu ve binlerce kilometre öteden bizlere memleket sesini ve kokusunu getiren, adeta şiir gibi gelecek bu harika sohbeti kaçırmamanızı dileriz.

Nermin Bezmen ile söyleşi

Bu defa konuğumuz, minyatür ustası, özgün baskı sanatçısı, restoratör, süsleme sanatçısı, köşe yazarı, senaryo yazarı, hikaye ve şiir yazarı olmasının yanı sıra, hemen hepsi en çok satanlar listesine giren, okumaya başladığınızda elinizden düşüremediğiniz, romantizmle tutkunun eşsiz birleşimini ortaya koyan kitapların yazarı Sayın Nermin Bezmen. Kendisiyle Kitaplığımız adına söyleşiyi ise, yine çok sevgili dostumuz, kuşak araştırmacısı ve yazar, Sayın Evrim Kuran gerçekleştirdi.

Söyleşimiz sırasında Sayın Nermin Bezmen’in siz sevgili Ankara Kitaplığı Dostlarına çok önemli bir sürprizi olduğunu da hemen belirtelim.O zaman, tadına doyamayacağınıza emin olduğumuz bu harika buluşmayı kaçırmayın ve hemen izlemeye başlayın.

Zeynep Oral ve beste Kalender ile söyleşi

Sizi sanatın, özellikle de operanın büyüleyici dünyasına yapacağımız harika bir yolculuğa davet ediyoruz. 20. Yüzyılın en önemli sopranolarından biri olan, büyük devlet sanatçımız, “La Diva Turca- Boğazın Çiçeği” olarak adlandırılan Sayın Leyla Gencer’i anacağımız müzik ve sanat dolu bir söyleşi ile sizleri buluşturuyoruz.

Kitaplığımızın çok sevgili dostlarından, “Tutkunun Romanı – Leyla Gencer” isimli kitabın yazarı, Leyla Gencer: La Diva Turca isimli belgeselin hazırlanmasında da büyük emeği olan, tiyatro eleştirmeni, gazeteci, köşe yazarı, PEN Yazarlar Derneği Türkiye Başkanı, Sayın Zeynep Oral’ı konuk ettiğimiz bu söyleşimizi, “genç ambassador” unvanı alarak son 7 yıldır Kanada’yı çeşitli ülkelerde başarıyla temsil eden, gurur kaynağımız, mezzo soprano sevgili Beste Kalender gerçekleştiriyor.

Bu iki değerli dostumuzun söyleşisinde müziğin ve sanatın eşsiz dünyasına bir yolculuk yaparken, elbette, büyük diva Leyla Gencer’in yaşamına da uzanarak O’nu saygıyla anıyoruz.

Sinan Meydan ile söyleşi

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın coşkusunu en anlamlı şekilde hissedeceğinize inandığımız, çok özel bir söyleşiyle evlerinize konuk olduk. Bu yıl, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biri olan, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşımızı başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına ayak bastığı 19 Mayıs 1919’un, 101. Yıldönümünü kutladık.

Esaretten kurtularak tam bağımsızlığına kavuşan Türk ulusunun ve Atatürk’ümüzün doğum günü olarak kabul ettiğimiz bu önemli günün yıldönümünde, kendisini bu yılın başında Toronto’da konuk etme onuruna eriştiğimiz, ülkemizin en değerli tarihçilerinden ve yazarlarından biri olan Sayın Sinan Meydan ile söyleşi yaptık. Ankara Kitaplığı adına bu söyleşiyi, Cumhuriyet’imizin güvencesi gördüğümüz ve bu nedenle Atatürk’ümüzün bu önemli günü armağan ettiği, gurur duyduğumuz gençlerimizden biri olan, sevgili Yasemin Sayın’ın gerçekleştirmesi de bizi ayrıca çok mutlu etti.

Coşkun Aral ile söyleşi

İçinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte, yüreklerinizdeki  yükü biraz olsun hafifletebilmek ve yapacağımız güzel dokunuşlarla yaşamlarınıza elimizden geldiğince renk katabilmek istiedik. İlk konuğumuz Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok kez ödül kazanmış gezgin, gazeteci, savaş muhabiri, fotoğrafçı ve belgesel yapımcısı sevgili Coşkun Aral.

Coşkun Aral’dan, bugüne kadar biriktirdiği macera dolu anılarını; bir belgeselci gözüyle bu günden sonra dünyayı nelerin beklediğine ilişkin görüşlerini ve insan ve doğa arasında bitip tükenmek bilmeyen uğraşıyı ve değişimleri, çok keyifli ve bir o kadar da heyecan verici bir söyleşiyle dinledik. Bu söyleşiyi, Ankara Kitaplığı adına, yine çok sevgili dostlarımızdan, 28 yıllık eğitimci, öğretmen ve danışman Mehmet Aksoy 9 Mayıs 2020 Cumartesi günü gerçekleştirdi.

İşte Benim Bayramım

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği, tarihteki ilk çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. Yıldönümünü anısına, çocuklarımız arasında “İşte Benim Bayramım” konulu bir resim yarışması düzenliyoruz.

Devamını oku

Güneşi Yakalıyoruz!

20. yılımızı kutlarken, bizi heyecanlandıran etkinliklerimizden birini daha gerçekleştirdik. Mnik yavrularımızla onların anne ve babalarını bir araya getirebildiğimiz çok özel ve bir o kadar da keyifli bir program sunduk. Sizleri, çocuklarınızla birlikte Güneşi Yakalayan Çivi kitabının yazarı sevgili Işıl Mumcu ve çocuk psikoloğu sevgili Nermin Arslangiray ile buluşturduk.

Devamını oku

Sinan Meydan

Sinan Meydan söyleşisi ve imza günü

Sinan Meydan, kısa sürede binlerce satış adedine ulaşan son kitabı Hafıza üzerinde yoğunlaşan söyleşisiyle bize 1880’lerden 1960’lara kadar olan yakın tarihimizin en temel olaylarını anlatıp asla unutmamamız ve doğru bilmemiz gereken yakın dönem Türkiye tarihi konusunda hepimizin hafızalarını aydınlattı.

Devamını oku